Kérem tisztelettel, itt van nekünk ez a motoros balesetmozi, mint ügy. A felvételt a rendőrség elrettentő célzattal hozta nyilvánosságra, a média meg alig győzte elégszer bejátszani, hogy máskor 299–et repesztett a srác, most meg 140–nel ütközött egy másik motorossal, aki rögtön meghalt. Amúgy, ha a rendőrség komolyan elhiszi, hogy most ettől a videótól legalább két Babettás lakótelepi ámokfutó maga alá csinált, akkor ott tényleg nagy baj van. Legnagyobb meglepetésemre nem sikerült összehordaniuk akkora nagy baromságokat semelyik híradóban, már majdnem el is szomorodtam, ám ekkor jött a Tények kedden este és megmentették a lelkemet.

Megkérdeztek ugyanis egy szakértőt a balesetről. Ő azt mondta, hogy a baleset vezetési hiba miatt következett be, mert mindkét motoros késve reagált a vészhelyzetre, illetve, ha a vétlen motoros nem a belső sávban halad a külső helyett (ahogy kellett volna), akkor semmi gond nincsen. A szakértőnk tehát kacsintva szemet húny afelett, hogy a vétkes motoros egy hegyi szerpentinen, nagy forgalomban speedrunt megy. A szakértőnk civilben motorosoknak oktat vezetéstechnikát.

Nem kérdés, hogy minden szubkultúrának megvan a maga zsizsikes részhalmaza. Hogy a motorosoknál ez a részhalmaz lényegében maga a halmaz, az leginkább abból fakad, hogy robogóra és nagymotorra ugyanolyan egyszerű megszerezni a jogosítványt, akinél pedig ott van a papír, az egyből megveheti a legdurvább ezerhármas motort is. (Ugyanez érvényes egyébként az autósokra is, de róluk most ne beszéljünk, mert az M5–ös BMW is leszabályoz 250–nél, muhaha!) Amíg nem lesz kötelező valami komolyabb vezetési tréningen részt venni, addig ugyanígy tele lesz az út száguldozó, szuicid idiótákkal.

Természetesen ezúttal is tisztelet a kivételnek. Én megértem, hogy motorozni jó dolog, autót vezetni is imádok, nyilván motorozni is imádnék; de amikor azzal jönnek, hogy csak úgy csöpög az adrenalin, amikor közúton szórakozunk, akkor mindig az jut eszembe, hogy el lehet menni bungie jumpingolni vagy jegyellenőrök elől menekülni, olcsóbb is és általában nem hal bele senki.