Az internetben az a legnagyszerűbb, hogy ha kicsit odafigyel az ember, máris jól tud szórakozni. Az én egyik legkedvesebb elfoglaltságom a keresztes hadjáratokkal kapcsolatos: imádom az olyan helyeket, ahol lelkes vagy hozzáértő vagy egyéb netezők egymás torkán járatják be a körfűrészt pusztán azért, mert nekik van meggyőződésük. És erre remek táptalajt adnak a különböző számítógép–platformok. Mivel az ilyen állóháborúk jellemzően ugyanolyan evolúción mennek keresztül évek óta, megosztanám a megfigyeléseim eredményét veletek. Nézzük a fontosabb szakaszokat:

0. szakasz: xy blogger valamely elhatározás okán switcherré válik és ettől a perctől kezdve ő felsőbbrendűként kezelendő személynek gondolja magát. Az anyagiak még szóba sem jönnek.

1. szakasz: xy bloggert a maradi többség a felsőbbrendűség éreztetése miatt elkezdi szekálni; ezzel egyidőben xy blogger elkezd szembesülni az új platform hibáival, talán még az is eszébe jut, hogy hoppá, ez még kurva drága is, amire a maradi többség természetesen nem egy ízben rávilágított.

2. szakasz: xy blogger ellentámadásba megy át, az ő rendszeréből csak úgy süt a zen és aki ezt nem akarja, az sík hülye. A maradi többség ezalatt zsebkést élezget a konyhában, de egyiküknek véletlenül eszébe jut, hogy lehetne itt normális vita is, érvekkel alátámasztva akár.

3. szakasz: Átmeneti fegyverszünet. Mindkét fél próbál tényeket közölni pro és kontra, gyengébb pillanatokban még egyet is értenek néhány jelentéktelen apróságban.

4. szakasz: Egy félreértett félmondat miatt ismét lángba borul az égbolt, elkezdődik a másik banda módszeres lejáratókampánya, amelyben kitűnően megfigyelhető a „más szemében a szálkát is”–effektus elburjánzása; ez a legjobb rész, én speciel szénné röhögöm magam rajta. Ugyanekkor az értékes gondolatok is úgy becsomagolódnak a zenbe, hogy a végén el is felejtődnek.

5. szakasz: xy blogger valahonnan fülest kap, hogy ha sokan tesznek úgy, ahogyan ő tett, akkor az ő fenséges zenje több emberhez jut el. Több ember = több probléma, kevesebb maradinak meg kevesebbet is lehet a zenről hazudni, ezért hát GOTO 3.

— —

Szerintetek nem érdekes, hogy Arnold Schwarzenegger kormányzósága alatt Kaliforniában szinte mindig szükségállapot van? Á, biztos véletlen.