Először is van ez a drága ember, Paul Wolfowitz, aki manapság a Világbank elnökeként tengeti nyomorúságos életét és az iraki "stabilizálás" teljes mellényes támogatása után legújabban azért hallani róla, mert képes volt mindkét lábán lyukas zokniban megjelenni egy muzulmán templomban, miközben évi négyszázezer dollárt keres (ez havonta harmincháromezer-háromszázharminchárom dollár, ami hány pár zokni is?). Kéremszépen, én egyetlen magyarázatot tudnék elfogadni ez ügyben, mégpedig azt, hogy Wolfowitz úr újabban a természetet kímélő dolgok iránt kezdett élénk érdeklődésbe és kísérletező kedve miatt kipróbált egy teljesen újrafelhasználható, könnyen lebomló anyagú zoknit, amely sajnos a klíma és a kínos pofavizit durva kombinációja miatt idő előtt kezdte meg a komposztálódást. Ha pedig nem ez a megoldás... Nos, magasról lehet csak igazán nagyot esni.

A híradóban foglalkoztak a német játékellenes törvénytervezettel. Bár ne tették volna! Rögtön a szélétől kezdve romlott a tejbegríz, ugyanis azt állította a riporter, hogy Magyarországon nincsen szabályozás a játékok korhatáros besorolására, a legtöbb dobozon nincsen feltüntetve ilyen információ, illetve senki nem foglalkozik ezzel a témával. Végignézek a polcon: minden játékon ott van az ESRB ajánlása vagy a PEGI plecsnije, mi kellene még rá? Pápai jóváhagyás? Kezelőorvos és gyógyszerész (benzinkutas) szakvéleménye? Sólyom László írjon mindhez fülszöveget? Játék közben is legyen látható a monitor sarkában a sárga/piros karika? Kétlem.

Kétlem, hogy ettől bármi másképpen lenne. Egyszerűen azért, mert máshol sincs másképp. Senki nem foglalkozik ezzel a témával? Ó, évente párszor úgyis előkerül valami erőszakos esemény kapcsán, akkor lehet jó riportot készíteni, elég megvágni egy netről letöltött Counter-Strike videót (ez extra vicces, nem tudom mit hazudnának a Painkillerről vagy a készülő Kane & Lynch-ről, ha a CS nekik már az esztelen öldöklés szinonímája...), a végére öt kockányi Manhunt képanyag szintén netről - mert ugye a tévénél mindenki hót normális, senki nem játszott még ezekkel soha az életben. Ez mondjuk látszik is a hozzáállásukon. A hitelesség kedvéért citálnak szakértői véleményeket, az egyik szerint az erőszakos játék kiváltja az erőszakot, a másik szerint az erőszakos játék éppen hogy levezeti a feszültséget, akkor most tessék mondani: hol is tartunk? Mérő Lászlót pedig, aki szerintem az országban a legismertebb és legelismertebb szakértője ennek a témának, nem voltak restek "egyik szakértő"-nek titulálni, mintha belőle legalábbis tucatnyi szaladgálna errefelé. Ha én Mérő László volnék, tutira megsértődnék ezen és azt válaszolnám a riporternek, hogy a kutyaütő riportok bizony komoly agresszió-hullámokat kelthetnek a nem teljesen hülye nézőkben, úgyhogy most kezdjenek szaladni.

Ez az egész mumusozás akkor lenne amúgy hiteles, ha ugyanez a csatorna képes lenne hetente egyre csökkenteni az általa sugárzott olyan filmek számát, amelyben fegyvert használnak vagy erőszakot alkalmaznak a szereplők. Nincs A szökés, nincs Lost, nincs vasárnap esti szupermozi, nincsenek Seagal-filmek, nincsen Barátok közt (minden epizód egyenértékű két headshottal). Jaj, ne! Akkor megint lesz Győzike-show! Inkább legyen minden este a Vörös skorpió Dolph Lundgrennel, ő úgyis ért mindegyik fegyvernemhez. De akkor inkább mégiscsak valami játék kellene. Még szerencse, hogy olyan játékkal játszom éppen, amiben kizárólag kitalált lények szerepelnek. Fogjátok rám!

Közben pedig csendben megkérdezem: miért éppen a játékokkal van baj? Az ilyen szélsőséges esetek, amiken az egyik álláspontot képviselők állandó jelleggel lovagolnak, a játékosok szinte kimutathatatlan hányadát teszik ki csupán; miért kellene a "maradékot" olyan szabályzással sújtani, aminek éppen az ő esetükben nincsen értelme? Japánban nagyon sokan fulladtak már meg mocsitól (nemzeti ételük, jó ragacsos krumpligombóc, ha jól tudom), a fuguvacsora sem egy életbiztosítás (a gömbhalat nagyon nehéz jól elkészíteni, a mérge pedig halálos), mégsem raknak rá külön adót és nem is készítenek róla tévériportot. Ez már majdnem politika... A fegyvergyártókat viszont sosem b*sztatják, érdekes; tán abban túl sok pénz van?