Reklámtevékenységet folytatok, használhatóvá teszem a mobiltelefonomat és még masstaggolunk is, mindezt kompakt formában, egyetlen bejegyzésben.

Jöjjön először a reklám, mert azt szeretjük nagyon és a pénzt is ezért kapjuk javarészt. Tehát:
- alsó-középkategóriás számítógép-konfiguráció: 80.000 forint
- jogtiszta Windows XP operációs rendszer: 30.000 forint
- írható CD ingyenes programokkal: 100 forint
- koffeindús üdítőital a koncentráció javításáért: 200 forint
- partícionálás közben bekapott áramszünet: felbecsülhetetlen.

Mivel S@ti a megfelelő szaküzletben már jelezte vásárlási szándékát egy feltehetően a mélytengeri hajóroncsokat is felderíteni képes, mobiltelefonhoz való adatkábelre, nem akartam megrémíteni a használat során várhatóan nála is bekövetkező apró problémával, miszerint a joystickos Sony Ericsson telefonok hajlamosak a nadrágzsebből és úgy általában mindenhonnan összegyűjteni a port, egyenesen a joystick alá, just for fun. Ennek következtében olyan jelenségek keseríthetik meg a tulajdonos életét, mint az egyes irányok figyelmen kívül hagyása, pontatlanság, recsegés. Sajnos ez az összes ilyen SE típusnál jelentkezik, árcédulától és kategóriától függetlenül, ami azért meglepő dolog, hiszen ezt az egészet kiküszöbölhetnék egy apró gumigyűrűvel, aminek a költsége legalább két forint, és akkor az már nagyon full-extrás gumigyűrű. Otthon is lehet barkácsolni ilyesmit, csak ahhoz, hogy tényleg jó legyen, szét kell szerelni az egész készüléket, a nyomtatott áramkörökről lehúzgálni a fóliás csatlakozókat, amivel nagyon könnyen ki lehet nyírni az egész telefont. Marad tehát az eseti kezelés: amikor borul a kényelem, fogni kell egy erős szálú, vékony ecsetet és azzal remekül ki lehet kotorni a piszkot az árokból. A múveletet érdemes kikapcsolás után elvégezni, ellenkező esetben simán felhívhatunk valakit a telefonkönyvből anélkül, hogy feltűnne. Szerencse, hogy a menüt lehet a számgombokkal is vezérelni, méghozzá annyira jól, hogy felébredt bennem a gyanú, hogy ezt ők előre tudták.

Jó, jó, de mi a halál az a Masstagger?

masstagger.gif A Masstagger a foobar2000 egyik "gyári" pluginje, a nevéből talán kikövetkeztethető, hogy leginkább az ID3-tagok bizergálására szolgál. Mást nem is tud, ezt viszont nagyon. Tegyük fel, hogy egy album dalait különböző helyekről szedegettük össze; jó eséllyel nem egyeznek meg az ID3-tagok, mert az egyik dalnál az album címében "Planets" szerepel, a másik dalnál pedig "planets", netán a kedves előző felhasználó az előadóhoz beírta az album címét is ("Adema - Planets"). A Winampban ezt úgy tudnánk megoldani, hogy a lejátszási listában kijelöljük a dalokat, aztán egyesével mindegyikben átírnánk a módosításra szoruló mezőket. Hiába van kopipészt, ez így szaksz jellegű már öt-hat daltól kezdődően. A Masstagger pont az ilyen esetekben jön baromi jól. Őt ugyanis nem érdekli, hogy egy dallal dolgozol vagy negyvennel, egyszerűen összeszedi a dalok ID3-információit egyetlen űrlapba. A képen éppen az látszik, hogy jól kijelöltem a Planets című album dalait, amik eltérő adatokat tartalmaznak, ezért a foobar2000 nem is tudja őket egy albumba rendezni. A Masstaggerben szépen át tudom írni az előadót Ademára - egyetlen helyen kell csak ezt megtenni, mert az ablak leokézásakor azt az információt mindegyik kijelölt dal ID3-űrlapjába beleírja. Ahol a multiple values felirat látható, ott is szerkeszthető minden, ebben az egy ablakban, így a dalok címe elől ki lehet törölni az oda beírt sorszámokat. Egyetlen apró probléma adódik mindössze a Masstaggerrel: a foobar2000 telepítésekor nekünk kell az opcionális beépülők között megkeresnünk és bejelölnünk, alapértelmezés szerint ugyanis nem kerül fel a gépre. Pedig...