Ezen a héten néhány politikust akkor is megutáltam volna, ha addig rajongójuk lettem volna. De nem voltam. Képzelhetitek... Mindenesetre találtam egy cikket egy helyi lapban, ami tökéletesen kifejezi a véleményemet az aktuális magyar politikáról, már ha lehet ezt politikának nevezni. Idézem:

"Ilyen nem történhet meg nyugaton vagy Amerikában" - mondja egyik barátom arra célozva, hogy máshol nem lehet "ekkorákat hazudni, és közben nem csinálni semmit". A politikusok tényleg hazugságkényszerben élnek? Vajon egy minden megnyilvánulásában őszinte politikus meddig van ma partiban bárhol egy dörzsölt és felelőtlenül ígérgető társával? Költői kérdések. A politikusok mindenhol hazudnak, a különbség csak abban van, hogy máshol rafináltabban, jó esetben kevesebb kárt okozva teszik. Olyan viszont tényleg nincs a fejlettebb demokráciákban, hogy a rivális elnökjelölt beteges hazudozónak, pszichopatának, párttársa a tévében bunkónak nevezze az elnököt. Olyan sem nagyon, hogy követeli a szenátus feloszlatását, és "független, szakértő" elnök és alelnök kinevezését akarja elérni utcai óriástüntetéssel, melyet szenátorok szerveznek. Olyan sincs, hogy addig vonakodnak a szenátusban dolgozni, amíg az elnök - "ez az erkölcsi hulla" - hatalmon marad.

Semmittevés. Ha valóban ismerjük a teljes öszödi beszédet, akkor tudjuk, hogy mi az a semmi, amit Gyurcsány Ferenc nem csinált: a költségvetés szigorítása és az elmaradt reformok. Orbán Viktor azt hányja a szemére, hogy nem csinált semmit, de közben az a legnagyobb baja, hogy most meg csinál (megszorít, reformál). Érdekes ellentmondás. Biztos Orbán Viktor is szeretne valami hasznosat tenni, csak az a baj, hogy a miniszterelnök eltávolításának szándékán, meg a hatalom mielőbbi átvételén túl ebből sajnos egyelőre mást nemigen látni. Persze minek is tudni a terveiről annak, aki még soha nem hazudott: benne vakon bízhat bárki. Végre egy olyan politikus, aki ha valamit kimond, az attól és ott válik igazzá. Na, ilyen aztán végképp nincs nyugaton.

Eddig az idézet (Szegő Péter, Kelet-Magyarország, 2006. október 7..) Deskshot-time!

061006low.png