Palik László: Mondok hülyeséget. Folytatásos kisregénysorozat, megjelenik bizonyos vasárnapokon, kapható korlátlan példányszámban, térítésmentesen. Részlet a legújabb kiadványból.

"A Forma-1 versenyzői vasárnap reggel gurgulázó hangra ébredtek fel. Először azt hitték, hogy az m1-ről száműzött tévémaci egészen Törökországig bandukolt, hátha ott még érdekel valakit, de kiderült, hogy erről szó sincsen, mindössze a szerelők öblögették a gázt.

Elérkezett az ebéd, majd a délután két óra. A második helyről induló hétszeres világbajnok, Michael Schumacher győztes ló nyergében érezhette magát, az előle induló Massa csapattárs vélhetőleg valahol vagy aprót fog hibázni, vagy időt veszít boxkiálláskor, az a kerekképű Alonso meg úgyis lemarad jól, hát nem lesz itt gond, Jean is csak megszokásból csücsörít a mikrofonba. Csakhogy gond lett, rögtön az első kanyarban, ahol hirtelen felindulásból hárman is kiestek, aztán egy körrel később Raikkönen is örülhetett, hogy nem kell a legnagyobb dugóban hazafelé mennie. Gyuszival a stúdióban ugyancsak erősen gondolkoztunk, hogy az elmúlt két évben mi nem történt Raikkönennel a versenyeken. A pályát elöntő forró láva és az ezt körülálló, Fantától begőzölt neohippi-raszta grillpartizóktól eltekintve nem jutottunk eredményre. Szegény-szegény Raikkönen, biztosan nagyon higgadtan rúgta be az öltözője ajtaját.

De még nem volt vége a futamnak, sőt! Ööö... Gyulám, segíts már ki... A képernyőn láthatjuk a verseny állását, Fisichella szépen visszajött a negyedik helyre. Mondok hülyeséget. Ez a legnagyobb kanyarsebességet mutatta. A versenyzők sorrendjétől eltekintve igazam volt. Na, itt mit lassítanak vissza? Igen, igen... hoppá! Liuzzi autója a kanyar közepén állt meg, és már jön is be a biztonsági autó. Ajaj... Ezzel ugrott Schumacherék előnye. Jönnek be a boxba, Massa vidáman integet, hogy ő nem tehet arról, hogy Schumachernek várnia kell mögötte. És közben ha jól áttam, Alonso is bejött, és neki nem kell várnia senkire. Nézzük, nézzük, éééés... Hát kéremszépen, visszajön Schumacher elé, Alonsooooooo! Na, most kezdődik a játék, állítsák függőlegesbe az üléstámlát. Jean már nem megszokásból csücsörít."

A folytatást megtalálják a ma megjelenő számban, ami a tizennégyes: olvashatnak arról, hogy Rubens Barrichello a verseny mely szakaszában éppen kit nem tudott megelőzni, hogy Pedro de la Rosa hogyan ért be ötödik helyen egyetlen kiállással, hogy Schumachert milyen mesterien fogta Alonso sok körön keresztül és hogy mennyire örült Felipe Massa élete első győzelmének. A válaszok pedig: mindig azt, aki előtte volt; jó taktikával; elképesztően mesterien; nagyon. És Gyulától megtudhatják, hogy Kubica és Heidfeld élesített fegyvereket vezetnek a pályán, méghozzá "taktikai megtankolt BMW"-ket.

Azért maga a verseny is rendben volt, ha érdekel... Azt viszont nem értem, hogy a bűbánatban történhet meg, hogy egy Winamp-skin készítője lehagyja a skinről a minimalizáló és bezáró gombokat. És az is eléggé WTF, hogy egy Logitech Dual Action gamepadon a játék elindítása előtt kell felprogramozni a legtöbb gombot, mert a játék beépített gombkiosztás-kezelője egyszerűen nem veszi észre, ha nyomom a D-padot. De legalább így működik, ez is valami...