Ez ugyebár május legutolsó vasárnapja, amely a Forma-1-es monacói nagydíj, az indianapolisi 500-as futam és az 5-2-re végződő Újpest-Győr találkozó mellett arról nevezetes, hogy ilyenkor szokás gyereknapi rendezvényeket megtartani, hiszen szegény mai gyermekeknek az év egyéb napjain nincsen módjuk magukat kitombolni, kiálló testrészeiket kékre-zöldre változtatni különböző tereptárgyakkal való interakciók során, illetve gumicukrot magukba tömni hányásközeli stádiumig. No de mi történik, ha a tervezett programokat elmossa az eső?

Ekkor elő kell venni a KreativitásTM-t, és új programokat kitalálni. Ehhez próbálok most segítséget nyújtani. A könnyebb egyeztetés érdekében az elfoglaltságokat korcsoportok szerinti bontásban közöljük.

0-6 éves korig: A szervezőket gondosan helyezzük el egy katonai sátorban, felárért a szülők is csatlakozhatnak. A gyerekek szabadon választott zenére, önálló koreográfia alapján egyszerre kezdhetnek el a szabadban szalagdálni, miközben szlalomoznak az esőcseppek között. Az nyer, akinek fél óra elteltével a legnehezebb vagy legbolyhosabb a pulóvere.

6-10 éves korig: Szervezők a sátorban, szülők újabb felárért szintén. A gyerekek mindegyike kap egy lezárt befőttes üveget, a cél pedig az üveg mihamarabbi teletöltése esővízzel. Aki a leghamarabb végez, az nyer: bemehet a sátorba. Aki csaláshoz folyamodik, például pocsolyából próbálja megtölteni az üveget, annak azonnal adnak még egy üveget. Aki aljas módon lecsavarja az üveg tetejét, azt diszkvalifikálják és az újrakezdést csak bemutatott születési anyakönyvi kivonattal engedélyezik. Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a program várhatóan egész napos elfoglaltságot jelent, a sátorban óránként kell fizetni.

10-14 éves korig: Szabad zsebpénzköltési lehetőség a bazársoron, kivéve italpult és esernyős, azután a zsákmány bemutatása a szülőknek, közös megyegyezés a zsákmány és a pénz visszacseréléséről, végül csodálkozás afelett, hogy hová tűnt az öt perce még ott lévő kereskedő és teljes standja.

14-16 éves korig: Tíz percig esővízben áztatott cigaretta meggyújtási kísérlete szintén áztatott gyufával. Akinek sikerül, azt másnap a családsegítő szolgálat felkeresi egy dohányprevenciós videokazettával.

16 éves kor fölött: Nincsen ajánlható program, szélsőséges esetben a katonai sátorban lehet várakozni, amíg a kölkök odakint rohangálnak az esőben. A sörsátorba úgysem fér be senki a 14-16 évesektől.

Most kívánságok jönnek. Kívánok Zsubinak boldog születésnapot! Kívánok új WarPriest-féle blogbejegyzést! Kívánok jó szórakozást az alábbi négysoroshoz! És persze: világbéke!

- Szerinted ki a legnagyobb filozófus?
- Jani, a disznótenyésztő.
- De hát ő még olvasni is alig tud!
- Az lehet, viszont platón viszi a kant.