A mai nap arról nevezetes, hogy Adatbázisrendszerek vizsgán voltam, amely a félév kezdete óta igen rejtélyes tárgynak mutatkozott előttünk. Az előadásokon ugyanis folyton az volt az érzésünk, hogy itt meg itt valami lényegeset elhallgatnak előlünk, de amit elmondanak, az sem mindig úgy van. Aztán eljött a vizsgaidőszak, az írásbeli időpontja vészesen közeledett, nekem meg egyre vadabb elképzeléseim voltak arról, ami eme jeles napon rám várni fog egy feleletválasztós teszt és egy elméleti kör formájában. Mondom, én már mindenre fel voltam készülve, az utolsó napon és a vizsga előtti három órában pedig ismét eljutottam a tudásnak abba a fázisába, amikor elkezdek kételkedni abban is, amit előtte betonbiztosnak tudtam és hittem.

Azután kiosztották a tesztet, amely a más tárgyakból már megszokott sémát követte, azaz volt tíz kérdés, mindegyikre négy válaszlehetőség, ezek közül pedig nulla, egy vagy több válasz volt a helyes. Jó válaszért egy pont, rosszért mínusz egy pont. A felügyelők — Kojak, Derrick — azt mondták, hogy 12 pont körüli teljesítmény már egészen kiváló, ezt egy fölöttem ülő srác félreértette, és visszakérdezett, hogy "17 fölött?", mire az egyik felügyelő — a nyalókás — azt válaszolta: "Professzor úr..." Erre mindenki nevetett, és máris biztossá vált, hogy a válaszok ismét remekül megcsavartak lesznek. Nem kellett csalódnunk, hiszen volt olyan kérdés, hogy "Az alábbiak közül melyik biztonságos DRC-formula?". Ezzel csak az a baj, hogy nem volt szó DRC-formuláról, biztonságosról meg főleg nem. Nem gond, kreatív voltam, és kiokoskodtam, hogy a DRC az valójában Domain-based Relation Calc. lehet, vagyis tartományalapú relációkalkulus-formula, ilyen meg csak egy volt a négy közül, és eléggé biztonságosnak látszott.

Erre a tesztre volt 25 percünk, ennek pedig komoly pszichológiai okai vannak, hiszen a kitöltésre elég tíz perc, a maradék időben vsizont mindenki töri a fejét, és remélhetőleg rájön néhány dologra, amik valójában nem is úgy vannak, ahogyan ő arra rájött, de ez nem lényeg, mert a jó választ lehúzza és másat jelöl meg. Ebből most kimaradtam. Miután mindenki beadta a lapot, kaptunk egy másikat, amelyen hat darab elméleti kérdés szerepelt, definíciók és fogalmak. Nekem ilyenek jutottak, mint: adatbázis fogalma, gyenge egyedtípus fogalma, külső kulcs fogalma, JOIN relációs algebrai művelet definiálása, relációséma ötödik normálformája és a triviális funkcionális függés fogalma. Jól hangzik, ugye? Mindegyikre válaszoltam, beadtam. Eredmény nem lesz, csak 18-án, akkor megyek ugyanis a vizsga szóbeli részére, amelynek részleteit a jótékony homály borítja.

Délután vonattal haza, kaja és beszámoló után bosszankodás Logos miatt — mindenáron a Word indul el, ha egy .htm-re entert nyomok, a feltelepített Firefoxhoz pedig nem lehet társítani az ilyen kiterjesztéseket, mert hiába tallózom be a programlistába, nem történik semmi —, este pedig Zsubi párszori székről leborítása történt válogatott mondatkák segítségével, ezek közül a legutolsót és legsúlyosabbat nem is közlöm, mert már harmadszor csengetnek be hozzám a csúnya bácsik, és negyedszerre nem fogják elhinni, hogy nem én vagyok az, akit keresnek. A fő téma egyébként a vizsgaidőszak szépségei mellett Palik "kilóhetvennel borultam tavalyelőtt" László kiesése volt, erről a következő kis sztori született:

[21:51:22] Nfol: Talán ha január végefelé letudom ezt a cirkuszt, akkor lesz egy-két nyugis hét.
[21:51:32] Nfol: És akkor az addikció megkezdődik... újra. :)
[21:51:48] Zsubi - http: Yeah!
[21:52:13] Nfol: De amíg oda eljutok...
[21:52:33] Nfol: Inkább nézném minden reggel ébredéskor Gyulai Balázs képét öt percig, mint ez...
[21:53:09] Zsubi - http: A cserét erre a hónapra én is elvállalnám
[21:54:03] Nfol: Esetleg írnék naponta fél oldalt Palikék hősies küzdelméről. :)
[21:54:09] Nfol: Mind a két napról. :DDDD
[21:55:32] Zsubi - http: Neeeeee!!!!!!!!!!!
[21:56:35] Nfol: "... És felvirradt a második nap. Hosszú konvoj haladt Portugália és Spanyolország határán az autópályán. Ekkor még senki nem sejtette, hogy... "
[21:57:21] Zsubi - http: *sír. nagyon*
[21:59:06] Nfol: "Anikó számára ez is egy szokványos reggelnek indult. Felöltözött a cégtől potom áron vásárolt ruhájába — abba, amely Laci kedvence —, majd munkahelye felé vette az irányt."
[22:00:37] Nfol: "Kollégái a stúdió előtt csoportosulva súgdolóztak, amikor megérkezett."
[22:09:16] Nfol: Ennyire fáj? ;-)
[22:09:37] Zsubi - http: Megállás nélkül.
[22:09:55] Zsubi - http: Ezenkívül vizuális típus vagyok és elképzeltem
[22:10:01] Zsubi - http: :D
[22:10:04] Nfol: Ja, bocs. :)

875. Groove Armada - My Friend (5:02)