Mielőtt valamelyik nagyokos beszólna, közlöm, hogy tudatában vagyok annak, hogy Mindenszentek ünnepe holnap lesz, azzal együtt nekünk a mai napunk azzal telt, hogy bejárjuk az elhunyt rokonok nyugvóhelyeit.

Így voltunk többek között anyai nagyapám sírjánál is, akit én egyáltalán nem ismertem, mivel három évvel azelőtt halt meg, mint ahogy én születtem, de ez még a múlt században volt... Nem is tudom miért, de most, húszévesen jutott csak eszembe azon elgondolkozni, hogy vajon milyen ember lehetett a nagyapám valójában. Mert nyilván a szüleimtől meg nagymamámtól elég sokat megtudtam róla, de az... szóval bármennyire is azt mondják, amit gondolnak, mégis valahogy egyoldalú a dolog, hiszen csak azok véleményét ismerem, akik szerették őt. Mindegy, ez éppen elég nekem, ugyanis a fene sem kíváncsi azoknak a véleményére, akik nem ismerték eléggé. Belemehetnék abba, hogy mi lenne, ha, de teljesen felesleges, a lényeg az, hogy nélküle én sem nagyon lennék, így, ebben a néha meglehetősen elmerozzant állapotban pedig főleg nem, és akkor mi lenne veletek?

Javasoltam a családnak, hogy jövőre nemcsak hogy egy nappal korábban megyünk, hanem egyenesen éjjel fogunk menni, olyan ugyanis ne forduljon mégegyszer elő, hogy állandóan a szemembe süt a nap valamilyen lehetetlen és eltakarhatatlan szögből. Anélkül is elég, hogy állandóan nyugtatom magamat azzal, hogy hiába van három éve jogsim, vezetni még mindig nem tudok eléggé, ráadásul olykor bizonyítom is ezt. Mondjuk még élünk mindannyian, ez is valami.

Ja igen, még annyit, hogy üdvözlöm az összes nyugatmajmoló állampolgárt, akik minden erejükkel próbálják meghonosítani szerény, pogány szokásokhoz ragaszkodó országunkban a Halloweent. Ezt csak azért írom le, hogy egyszer az életben legyen szó a tökökről is. A magam részéről az ünnephez csak egy tökfejjel tudok hozzájárulni. Kíváncsi vagyok, mikor fogják elkezdeni a hanukázást, de felőlem áldozhatunk teheneket is a főtéren...

Coldplay - Fix You.