Mindenki nagy örömére nem fogok hosszasan emlékezni október huszonharmadikára; megteszik azt helyettem is szeretett politikusaink, megragadva az alkalmat néhány orbitális baromság kimondására és zászlóra tűzésére, ezzel pedig annyira átadják magukat az ünnepi hangulatnak, hogy nem tűnik fel nekik: a jövő májusra felfúvandó léggömböt fújják mindannyian, ami ha túlnyomás miatt kipukkan, akkor bizony mindegyikük orcáját meglegyinti annak léghulláma. Akinek az arca nagyobb, azét jobban meglegyinti.

Különben is szavazzatok rám! Én ugyan nem ígérek semmit, viszont ezt mindet be is tartom! Na?

És hétvégén elfelejtettem Zsubinak megmondani, hol vannak hibák a bejegyzéseiben (bár van egy sanda gyanúm, hogy az illető, akinek ezúton is üdvözletemet küldöm, az utóbbi időben direkt kihagyja az elgépeléseket a szövegből).

Ha már helyesírás (figyeltétek ezt a mesteri témaváltást?): korábban megígértem Zsubinak, hogy egyszer majd írok egy szép eszmefuttatást az nagy magyar helyesírásról és az nagy magyar helyesírásra fittyet hányó jónépségek sokaságáról. Namost, helyesen írni tudni kell. És nemcsak azért, mert így garantáltan ötösünk lesz nyelvtanból az iskolában, vagy netán azért, mert így büszkén feszíthetünk a helyesírási versenyeken. Sokkal inkább azért, mert így értjük meg egymást. Ez pedig az interneten, ahol manapság mindenki a legtöbbet ír, még fontosabb a közlendő pontos, mások számára is értelmes gondolatok soraként felfogható alakban történő megjelenítése, hiszen enélkül nem fogod megtudni, hogyan lehetne azt a riherongy játékot elindítani, vagy hogyan kell a San Andreasban a lowrider autóval játszani, vagy hogy melyik fajta mákos gubát kedveli x játékan az y szereplő a z helyszínen (és most tekintsünk el attól, hogy mákos gubából nem olyan sokféle létezik, noha ezen mondat leírása közben legalább tucatnyi, forradalmi recept fordult meg a fejemben mondjuk a cseresznyés-mákos guba vonatkozásában). Helyesen írni pedig egyáltalán nem nehéz, vannak az életben sokkal bonyolultabb feladatok is, úgymint integrálás vagy közönséges másodfokú parciális differenciálegyenletek megoldása; sőt, a híresztelésekkel ellentétben egyáltalán nem fáj, akárcsak az olvasás, a nők agya sem melegszik túl tőle, a férfiaké meg főleg nem. A arcoskodó tacskóké viszont igen hamar, velük pedig az a helyzet, hogy az értük hullajtott könnyeimmel nemigen lehetne egy cserép virágot átmenetileg meglocsolni, legyen az a cserép bármilyen kicsiny.

S@ti, mit csinálsz a kipurcant merevlemezzel? Kicserélik garanciában?

- Tudja, nekem korábban mesemondó-betegségem volt.
- Ó! És mikor?
- Egyszer volt, hol nem volt...