A mai csütörtök két dolog miatt említendő meg, ezek közül az egyik még maga a tegnapi szerda este, amikor is a kezdő-középhaladó stádiumú megfázásom gyalázatos porba tiprása végett felhörpintett XXI. századi csodaszerek és a nap közben elnyammogott fél csomag mézes töltelékű Negro olyan elegyet alkottak a gyomromban és az agyamban, hogy ma reggel nem is keltem fel. Csak délelőtt. Fél tizenegykor. Francnak kell ezek mellé akármilyen drog: ettől sem emlékszem semmire.

Kivéve azt, hogy előző este megint produkálta magát az oprendszer, a Catalystban beállított és a RefreshLockban bebetonozott felbontás/frissítés értékeket figyelmen kívül hagyta, majd tettetett jóindulattal közölte, hogy 1024*768-as felbontáshoz a 60 Hz-es frissítés valahogy nem ideális. Jóhogy nem ideális, nem is ez volt beállítva, viszont csinálhattam akármit a frissítéssel, annyira voltam jó nála, hogy a panelen valóban a beállított értéket, azaz a 85 Hz-et írta ki, de a monitor OSD-je továbbra is 60 Hz-et mért. Ennek így, kipihenve sem jutott eszembe elegánsabb megoldása, mint a driver újratelepítése, azt viszont nem szívesen végeztem el, mert tapasztalataim szerint nem kedveli az XP, hogyha előbb az alaplap, utána meg a videokártya drivere is megváltozik. Hát... most kibírta, kérdés, hogy meddig. Mert az informatika csodája az, hogy egy probléma megoldása magával vonzza egy új probléma keletkezését. A problémákat egyszerűbb elkerülni, mint megoldani - ez a felfogás viszont esetemben nem működne ésszerűen: mielőtt bármihez hozzákezdenék, előtte két nappal el kellene kezdenem az elkerülést.

Este pedig... Sanyi hívta fel a figyelmemet arra, hogy ma este hallgatói fórumot tart a dékán és rezesbandája, csalogató szlogenjeik között ezek szerepeltek: PM és PTM szakok megszűnése, régi és új tárgyak közötti ekvivalencia, a képzési rendszer változásai. Megyünk rá, mert érdekel, hogy mivel fogunk jövőre szívni.

Én mondjuk több embert vártam erre a fórumra annál, amennyien eljöttek. Szó volt a Bologna-folyamatról - találó név, egy tál bolognai spagettibe kellene folytani azokat, akik felelősek a kitalálásáért -, szó volt arról, hogy mi lesz és mi nem lesz a jövőben, melyik végzettség mennyit fog érni, satöbbi. Az tetszett, amikor a dékán elmesélte, hogy kapott az Oktatási Minisztériumtól egy levelet, melyben ilyen jellegű fórumok szervezésére ösztönzik, ahol is a dékánnak célszerű lenne elmondania a hallagtóknak a saját álláspontját (!) a dologról, mert az OM-nek nincsen álláspontja... Pedig hát... Ez talán nem egy blog, amit elkezdek valahogy írni, aztán úgy sikerül, ahogy... Itt több tízezer diákról van szó, és szerintem vérgyász az OM hozzáállása (Játék! Bögre!), mert ha nincsen megalapozva az átalakulás, akkor az első években belecsöppenő emberkékkel alaposan benyeletik a hancúrlécet. Ez persze a tárcánál elhelyezkedő (érted: akik a pénzt felveszik) főhülyék nem gondolják végig, végülis nem az ő dolguk, nem igaz?

Éppen játszott: Monty Python - Favágódal