– Na, mindjárt bent vagyunk az állomásba! – telefonoz valakinek Utas 1 nem sokkal azelőtt, hogy beérne a személyvonat egy megyeszékhelyre.
– Kurvára remélem, hogy nem! – kommentálja Utas 2 pár sorral hátrébbról.

Általános derültség.

Gondolom sokan látták a Féktelenült Sandra Bullockkal. (Én sajnos egyedül néztem.) Az elsőt, a busszal meg a metróval meg a vészhelyzetben folytatott enyelgéssel, nem a rettentően rossz másodikat a sikertelen vezetői vizsgával meg a hajóval meg a vészhelyzetben folytatott enyelgéssel.

Egyébként a MÁV-ról mindenkinek megvan a véleménye, közben meg észre sem vesszük, milyen plusz szolgáltatásokat nyújt számunkra. Vegyük például azt az esetet, amikor a négy személykocsiból álló InterCity-szerelvényt úgy menesztik el a Nyugatiból, hogy összesen egy WC-je működőképes.

Ez elsőre egyszerű garasoskodásnak tűnhet, hiszen az ingyenes (nem)javításnál nincsen olcsóbb; ez valójában a cég kevésbé kommunikált közösségépítő szándékának az egyik eszköze. Amúgy ugyanis akkora lenne a kényelem meg az elégedettség, hogy az utasok szép nyugodtan, a saját kis buborékjaikban lebegve töltenének el órákat a vonaton, kézi bizbaszaikat nyomkodva, egymáshoz sem szólva, élettelen rakományként érnének célba.

Rossz nyelvek szerint persze ez megoldaná a MÁV azon problémáját, hogy tudniillik léteznek utasok is a világon.

Így viszont roppant gyorsan és teljesen maguktól épülnek ki kapcsolatok az utasok között: a nem működő WC-k híre – és más jellemzője – hamar végigér a kocsikon, az emberi psziché meg már csak olyan, hogy ilyen helyzetben mindenkire azonnal rátör a kínzó hólyagfeszülés meg a hasmars. Tessék, máris megvan a közös ellenség és a közös téma, mehet a szocializálódás.

– Felháborító, hogy ennyi pénzért ilyen körülmények vannak!
– Á, hagyja már! Múltkor is ez volt. Szajolnál már annyira kellett pisálnom, hogy majd beszartam! Kovászos uborkát? Vegyen bátran, hoztam bőven!

A fenti mondat valóban elhangzott, de a beszélgetésben résztvevők személyiség jogainak védelme érdekében a település nevét megváltoztattam.

Eredetileg Kisújszállás volt.