Több rövid és sikertelen kísérletet követően körülbelül egy hónapja ismét adtam egy esélyt az f.lux nevű alkalmazásnak és azóta állandó jelleggel használom is, most pedig írok néhány sort a tapasztalataimról.

Az f.lux célja és lényege röviden: a kijelző színhőmérsékletét szabályozza folyamatosan az aktuális napszaknak megfelelően, a két beállított szélső érték közötti lassú átmenettel, így a megszokott kékes fényt nappal fehéres, míg az esti órákban egy melegebb fényű, barackszínű derengés váltja fel, ami az elmélet szerint jótékonyan hat a szemünk világára és segíthet azokon, akik éjszakába nyúló gépnyomás után nehezen tudnak elaludni, továbbá pandák, koalák és fókabébik százainak csal mosolyt az arcára.

f.lux beállítások

Eléggé megoszlanak a vélemények arról, hogy ez a gyakorlatban teljesül-e. Az f.luxot használó júzer legnyilvánvalóbb és hitetlenek által gyakran kinevetett ismérvének számító hülye színkép a lassú átmenet miatt lényegében észrevehetetlen és ha nem nézegetsz közben másik, normális monitorokat, akkor zavarni sem fog. Aki színekkel dolgozik, az ne használja vagy legalább kapcsolja ki arra az időre, mert érhetik csúnya meglepetések, de ugye köpönyeggel sem repülünk be a Boeing hajtóművei elé.

f.lux beállítások

Egy hónap után nekem úgy tűnik, hogy a szemem nem kevésbé fárad, hanem másképp. A természetesebb árnyalat miatt mintha jobban tisztában lennék azzal, hogy hol van az a pont, ameddig a szemem erőltetés nélkül használható és még nem vált át abba a szakaszba, ahol már csak a monitor fénye táplálja, és minél hosszabb ideje használtam az f.luxot, annál nehezebbé vált ennek a pontnak az elérése és átlépése.

Ez valószínűleg nem mindenki számára teszi vonzóvá és lehet, hogy csak placebó, de annak elég jó. Működik Windows-on, Linuxon, OS X-en és iOS-en is, egy próbát megér.