A szép és funkciógazdag és menő szövegszerkesztőket látszólag teljesen kisajátították maguknak az ádáz mekintososok, a menő és funkciógazdag szövegszerkesztőt pedig hosszú évek óta Vimnek hívják, de azért történnek említésre méltó dolgok ezen a téren is.

(A Vim máshogy szép.)

Például kijött a stabil 2-es Sublime Text, ami jelenleg a legjobb, pénzért kapható multiplatform szerkesztő (és a Vintage mód bekapcsolásával az alap Vim parancsokat is megérti), az Adobe-nál pedig egy kifejezetten webfejlesztésre fókuszáló editort dajkálnak.

A Brackets érdekessége, hogy maga az editor is HTML, CSS és JavaScript alapokon nyugszik és teljesen nyílt forráskódú, ami a fejlődésének és a bővíthetőségének egyaránt jót tehet. Az élő előnézet (a szerkesztőben végzett módosítások eredménye azonnal látható a böngészőben) egész ígéretes, meg képes arra, hogy gombnyomásra a HTML-kódban kiválasztott elemre vonatkozó CSS-szabályra ugorjon.

Egyelőre nem tudok érte nagyon lelkesedni, talán mert híján van ilyeneknek: The Vim Holy Grail, avagy a normál módba visszatérés kínjainak eredete:

Vim is an old editor and the Vim community has long been a victim of such a myth: The Esc key. With Vim’s best strength being hand posture and efficiency of the home row, tons of Vim users have been wondering: why the hell is the Esc key so awkward to type?

Ha már módváltás: brace yourselves, íme a lábbal hajtós szövegszerkesztő!

VIM Clutch is a hardware pedal for improved text editing speed. [...] When the pedal is pressed down, the pedal types i causing VIM to go into Insert Mode. When released, it types Esc and you are back in Normal Mode.

Egy igazán kiváló plugin!