MPlayer, mert miért ne?

Nfol @ 2006. szeptember 3.

A következőkből kiderül, miért tudom csukott szemmel begépelni, hogy ./configure --enable-gui, és hogy mindez miért szomorú. (Infoblabla warning!)

Történt ugyebár, hogy feltelepítettem a SuSE Linuxot, és az eltelt másfél hónap alatt viszonylag jól belaktam; feltelepült a C-fordító, le lehet játszani az mp3-at, valamennyire használható az XGL-támogatás (normális ATi-s leírás híján úgy barkácsoltam össze), egyetlen hiányosság, hogy nincs egy darab használható videolejátszó a rendszeren. Kézenfekvő, hogy a legjobbat kell választani, úgyhogy letöltöttem az MPlayert, az OSD-hez való fontokat, egy skint és a windowsos kodekeket tartalmazó csomagot is, aztán nekiláttam a telepítésnek.

A kodekeket előre be kell másolni egy könyvtárba, hogy a fordításkor rögtön megtalálja az MPlayer. Kiadom a ./configure --enable-gui parancsot, írja is a sorokat a terminálban, aztán a végén megjegyzi, hogy kell neki a GTK-2 dev csomag, enélkül ugyanis nem lesz GUI (grafikus felület) a lejátszóhoz. Jól van, megkapod: a csomagkezelőben rákeresek, kiírja, hogy a kettes és hármas lemez kell neki, megkapja őket, van GTK-2 dev. Örülünk, Vincent? Újra ./configure, újabb hiba a végén: most a libpng kellene. Lemezek elő, felrakom. Ezt a kört még párszor végigjátsszuk, végül hibátlanul lefut a szkript, juhé.

Na, akkor következzen a make és a make install. Már az első is kiabál, hogy valami X11-es drivert nem talál (mintha lenne fogalmam arról, mi az az X11), úgyhogy elő a dokumentációval! Abból megtudom, hogy nekem valószínűleg valami VIDIX-vezérlőt kell feltennem, hogy legyen hardveres videogyorsítás. Nagyszerű, de akkor nem értem: hogy ha a videokártya meghajtója fel van téve, és azt az XGL felület használni is tudja, akkor az önmagában miért nem képes a videogyorsításra? Persze internetkacsolattal semeddig nem tartana minden kellő bizbaszt összeszedni, de anélkül elég gáz belefogni.

VIDIX vezérlő tehát nincsen, anélkül meg cseszhetem a GUI-t. Mondom nincs gond, majd kezelem parancssorból, csak képet meg hangot adna végre. Indítok egy videót, MPlayer írja a kimenetét a konzolba, a videóból meg látok tíz darab rózsaszín csíkot, azok is a képernyő felső öt centijében villognak. Hang viszont van. Szerintem ha még két délutánt rászánok, lesz végre kép is. Slusszpoén: a telepítőlemezekről elérhető xine videolejátszó még eddig sem jut el. Meg vagyok lőve.

Ha valaki rendelkezik egy óvodásoknak szóló MPlayer telepítési útmutatóval, amiben szépen le van írva, hogy mi minden kell a telepítéshez, legyen szíves adja kölcsön nekem. Köszönöm előre is.